EMAGASINET

Sök
Stäng denna sökruta.

En kort historia om Herman Miller

Herman Miller är ett amerikanskt varumärke med en lång historia som går tillbaka till 1905, då det grundades under namnet Star Furniture Company. Redan från början hade företaget ett starkt fokus på hög kvalitet, även om de möbler som tillverkades på den tiden hade en helt annan stil än de moderna möbler som företaget nu är känt för. I den här artikeln tar vi en kort titt på Herman Millers historia och hur företaget har utvecklat sina kontorsmöbler under mer än ett sekel i branschen.

De tidiga åren: Star Furniture Company och Michco Manufacturing Company

Herman Miller grundades 1905 i Zeeland, Michigan, under namnet Star Furniture Company. Företaget fokuserade till en början på att tillverka trämöbler i traditionell stil, men började snart experimentera med nya material och mönster. År 1909 bytte företaget namn till Michco Manufacturing Company och började tillverka ergonomiska kontorsstolar och möbler. Detta markerade en förändring i företagets inriktning som skulle visa sig vara viktig under de kommande åren.

Den moderna eran: George Nelson och Charles Eames

År 1930 började George Nelson arbeta för Herman Miller som designchef, precis efter att ha tagit examen från Yale University. Nelson tog med sig en ny vision för företaget, en vision som skulle fokusera på att tillverka moderna möbler med hjälp av innovativa tekniker och material. Genom att arbeta med personer som Charles och Ray Eames bidrog Nelson till att sätta Herman Miller på kartan som ledande inom modern design. I dag produceras många av Nelsons och Eames mest ikoniska mönster fortfarande av Herman Miller och är uppskattade av samlare runt om i världen

Sammanfattning

Herman Miller är ett amerikanskt varumärke med mer än 100 års historia. Det som började som ett litet möbelföretag i Michigan har vuxit till ett av de mest kända namnen inom modern design. Tack vare visionära formgivare som George Nelson och Charles och Ray Eames har Herman Miller sedan 1930-talet legat i framkant när det gäller innovationer inom både material och metoder. Än idag är deras ikoniska design populär bland samlare och fans av modern design från mitten av århundradet.

Mest lästa artiklar