EMAGASINET

Sök
Stäng denna sökruta.

Bastuns Ergonomi: Hur du planerar bastun efter antal användare och passar på att skapa en trivsam miljö

Bastun är en plats där vi kopplar av, tar hand om vår hälsa och spenderar tid med våra nära och kära. Men för att bastun ska vara en sådan plats krävs det att den är planerad efter antal användare och att den är ergonomiskt utformad. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på vad du behöver tänka på när du planerar din bastu. Vi kommer att täcka allt från bastuns storlek och höjd till placeringen, samt hur du ska bygga bastulav. Så om du funderar på att bygga en bastu eller vill optimera din befintliga, så är detta rätt artikel för dig.

Vad är ergonomi i en bastu?

Bastuns ergonomi handlar om att planera bastun efter antal användare, storlek, höjd, placering av bastulavar och andra viktiga faktorer som påverkar bastuns bekvämlighet och funktion. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du skapa en bastu som är trivsam och bekväm att använda.

Planera bastun efter antal användare

När du planerar din bastu är det viktigt att ta hänsyn till hur många personer som normalt kommer att använda den. Detta påverkar bastuns storlek och hur många bastulavar du behöver installera.

El-bastun

I en el-bastu bör man räkna med minst 1 m² per person. Om du planerar för en bastu för fyra personer behöver du alltså en bastu på minst 4 m².

Vedeldad bastu

I en vedeldad bastu bör du också räkna med minst 1 m² per person, men lägg till 1 m² för bastuaggregatet. Om du planerar för en bastu för fyra personer behöver du alltså en bastu på minst 5 m².

Lämplig höjd i bastun

En lämplig höjd i bastun är mellan 2 till 2,2 meter. En höjd på 2 meter fungerar bra för en bastu för två personer, medan en höjd på 2,2 meter är lämpligare för en bastu för fyra eller fler personer.

Öppningsbart fönster i den vedeldade bastun

För främst den vedeldade bastun rekommenderas ett öppningsbart fönster så du snabbt kan byta luft mellan baden. Detta hjälper till att hålla bastun frisk och luftig.

Placering av bastulavar

När du placerar bastulavar är det viktigt att tänka på höjden och avståndet mellan dem.

Mät bastulavarna från taket och nedåt

För att mäta bastulavar, mäter du dem från taket och nedåt. En vanlig höjd för övre laven är 110 cm från taket och ytterligare 45 cm ner till nedre bastulav.

Använd en stegpall

För att komma upp på bastulaven behöver man oftast använda en stegpall. Det är viktigt att den är ergonomiskt utformad och har en lämplig höjd för att undvika skador och obehag. En bra riktlinje är att höjden på stegpallen ska vara hälften av avståndet mellan golvet och nedre lavens sittyta. Se också till att stegpallen är stabil och inte glider runt på golvet.

Sammanfattning

Att planera en bastu på ett ergonomiskt sätt är viktigt för att skapa en trivsam miljö där man kan koppla av och njuta av värmen. Genom att ta hänsyn till faktorer som antalet personer som normalt kommer att använda bastun, lämplig höjd och montering av bastulavar kan man skapa en bastu som är både funktionell och bekväm att använda.

Mest lästa artiklar