EMAGASINET

Search
Close this search box.

Eldning med björkved vs. pellets

Om du är som de flesta människor tänker du förmodligen trä som trä – det är samma sak, eller hur? Fel! Beroende på vilken typ av ved du använder kan det göra stor skillnad både när det gäller hur effektivt den brinner och hur länge den håller. Så vad är bäst att elda: björk eller pellets? Låt oss ta en titt.

Björk är ett populärt träslag att använda för eldning eftersom det är relativt lätt att hitta och relativt billigt. Björkved har dock inte en särskilt hög BTU-värde, vilket innebär att den inte brinner lika varmt eller lika länge som vissa andra typer av ved. Med detta sagt producerar björkved mindre rök än andra träslag, så om du letar efter något som är skonsamt för dina lungor kan björkved vara ett bra alternativ.

Pellets är ett annat populärt alternativ för eldning. Pellets tillverkas av komprimerat sågspån och andra träprodukter, så de är täta och ger mycket värme. När det gäller BTU ligger pellets nära toppen av listan – vilket innebär att de håller dig varm under längre perioder. Pellets producerar också mindre rök än de flesta andra träslag, så de är ganska skonsamma för dina lungor. Nackdelen med pellets är att de kan vara dyrare än vissa andra typer av ved.

Du hittar både björkved och pellets på Heat.se.

Vad är bättre att elda med: björk eller pellets?

I slutändan handlar det om personliga preferenser. Om du letar efter något som är relativt billigt och lätt att hitta kan björk vara det bästa alternativet. Om du däremot inte har något emot att spendera lite mer pengar och vill ha något som håller längre och ger mindre rökutveckling kan pellets vara det bättre alternativet.

Mest lästa artiklar