EMAGASINET

Sök
Stäng denna sökruta.

Installera trägolv hemma

Innan du går vidare och lägger ditt flytande trägolv måste du se till att ditt nuvarande är väl lämpat för denna installation. Beroende på vilken du har hemma, kanske du eller kanske inte kan göra det framgångsrikt. En av de yttyper som inte lämpar sig för flytande golvläggning är massivträ, även kallat äkta trä. I grund och botten expanderar denna träsort mycket med tiden vilket står i direkt kontrast till den flytande typen som behöver limmas ovanpå detta ursprungliga lager.

Den bästa typen av golv som faktiskt lämpar sig för denna typ av installation är den konstruerade. Detta är i grunden en modernare variant av trä som är billigare utan att tappa kvalitet eller visuellt tilltal. Du kan ha timmer eller golv eller till och med betong som undergolv men det måste vara plant och ganska plant utan några större avvikelser. Om ditt undergolv behöver utjämnas, vad du behöver göra är att skikta över golvskivorna med 3 mm hardboard. Om golvet är mycket ojämnt, måste du använda en tjockare plywoodskiva.

När du har uppnått en fin och jämn Flytspackel golv nivå måste du skära under dörrkarmarna, architraverna samt kärnstolparna. Genom detta kommer du att uppnå den släta och jämna finish som du behöver. Du måste använda en underskärningssåg för att göra detta. Du kan hitta det i de flesta lokala byggvaruhus för husägare. Skulle du inte kunna skaffa en underskuren såg kan du också använda en liten golvbit som ligger på en bit överlägg så att du får rätt höjd som du kan såga med en handsåg som kommer att sitta på golvet samt underlaget. Om det fortfarande finns bitar som du inte kan skära igenom lätt finns det några verktyg som hjälper dig med det, men du måste köpa dem. Du kan till exempel skaffa ett Fein Multi Master-verktyg som har förmågan att ta sig in i de minsta ställen för att bli av med det svåravverkade träet.

När detta steg är gjort måste du nu installera underlaget på ytan. Det ska gå ända upp till kanterna men inte spänna fast på dem. När underlaget är satt måste du passa det nya lagret på det föregående. Ta dig tid att lägga raderna en i taget för att säkerställa att de görs ordentligt innan du går vidare till nästa.

Det kommer att ta dig ett tag att få allt monterat ordentligt, men belöningen av att ha gjort ett bra jobb med fantastiska resultat kommer att finnas där. Och medan slipning av ett konstruerat golv bör göras av professionella träarbetare, kan installationen av de flytande hårda trägolven enkelt hanteras av husägare med bara lite DIY-kunskaper och några grundläggande verktyg.

Mest lästa artiklar