EMAGASINET

Search
Close this search box.

Vad är en skördetröska och hur fungerar den?

En skördetröska är en stor jordbruksmaskin som används för att skörda grödor. Den består vanligtvis av en traktorenhet, en tröskmaskin och en spannmålselevator. En skördetröska arbetar genom att skära av grödans stjälkar med ett vasst blad och sedan separera spannmålen från stjälken och blåsa in den i en förvaringsbehållare.

Skördetröskan uppfanns på 1800-talet och har sedan dess använts flitigt inom jordbruket. I dag används skördetröskor för att skörda en mängd olika grödor, bland annat vete, korn, havre, råg, majs och sojabönor. Skördetröskan är en viktig del av utrustningen i det moderna jordbruket. Den gör det möjligt för jordbrukarna att bidra avsevärt mer till världens livsmedelsförsörjning. Tack vare skördetröskor kan vi producera mer mat än någonsin tidigare.

Hur många skördetröskor finns det i Sverige?

Det finns uppskattningsvis 30 000 skördetröskor i Sverige. De flesta av dessa finns i de södra och centrala delarna av landet, där klimatet är mer gynnsamt för jordbruk. Skördetröskor används också i andra delar av Europa, Nordamerika och Asien.

Du hittar reservdelar till skördetröskor och traktordelar på Sagro.se.

Mest lästa artiklar