EMAGASINET

Sök
Stäng denna sökruta.

Största fördelarna med abrasiv vattenskärning

Bilden visar detaljer med finecut och microskärning. Vattenskärning kan idag ersätta laserskärning.

Förstå fördelarna med vattenkärning och skillnaderna hur laserskärning kan ersättas med abrasiv vattenskärning. Vattenskärning är ett alternativ som snabbt håller på att bli alltmer populärt och det kan många gånger ersätta laserskärning.

Vattenskärning erbjuder flera fördelar jämfört med traditionell laserskärning, bland annat minskad efterbearbetning och högre precision.

Allt detta sker med en vattenjetteknik som brukar kallas för abrasiv vattenskärning. Denna kan användas för att ersätta laserskärning i tillverkningen.

I många fall leder detta även till minskad efterbearbetning som brotschning och gradning av detaljer vid exempelvis finecut och microcutskärning.

Fördelar med vattenskärningsteknik

Vattenskärning har flera fördelar jämfört med laserskärning. Vilket gör den till ett alltmer attraktivt alternativ för många tillverkare. Först och främst är vattenstrålar mycket snabbare än lasrar. De kan skära material upp till fyra gånger snabbare än lasrar.

Dessutom är vattenskärning mycket mer exakt än laserskärning. Den ger snitt som är upp till 10 gånger jämnare än de som produceras av lasrar.

Vattenstrålar mycket mindre efterbearbetning än lasrar. Vilket innebär att tillverkare kan spara tid och pengar på efterföljande processer som brotschning och gradning av detaljer. Det kan även minska avfallet från sekundära operationer.

Snabbare och mer precis tillverkningsprocess med vattenskärning

Förutom att vara snabbare och mer precisa än lasrar, erbjuder vattenskärning också större flexibilitet i konstruktionen. Med vattenstrålar kan tillverkarna enkelt skära invecklade former. Den enda begränsningen är storleken på munstycksöppningen.

Detta gör dem idealiska för komplexa konstruktioner som skulle vara svåra eller omöjliga att producera med annan teknik. Eftersom det inte finns några värmepåverkade zoner med vattenstrålar.

Till skillnad från lasrar behövs oftast ingen ytterligare bearbetning, efter det första snittet har gjorts. Detta minskar arbetskostnaderna och ledtiderna samtidigt som noggrannheten och kvalitetskontrollen förbättras.

Kostnadsbesparingar med vattenskärningsteknik

Kostnadsbesparingarna i samband med vattenskärning är betydande. Vissa uppskattningar tyder faktiskt på att en övergång från laserskärning till vattenskärning kan leda till kostnadsbesparingar på upp till 50 % på lång sikt.

Dessa kostnadsbesparingar kommer främst från minskade arbetskostnader på grund av minskade krav på efterbearbetning. Men det finns också betydande energibesparingar i samband med att använda en vattenstråle i stället för en laserskärare.

Till exempel kräver en typisk 500 W CO2-laser cirka 7 kWh energi per timme för att fungera, jämfört med endast 1 kWh per timme för ett jämförbart 100HP slipstrålesystem.

Dessa imponerande kostnadsbesparingar gör att byte från traditionella laserskärare till vattenstrålar är ett attraktivt förslag för många tillverkare. Framförallt om dem vill minska sina driftskostnader, samtidigt som de fortfarande producerar högkvalitativa delar. På ett effektivt och mer exakt sätt.

Stora fördelar med att välja vattenskärning istället för laserskärning

Som du kan se finns det många fördelar med att använda en vattenskärning i stället för en traditionell laserskärare i tillverkningstillämpningar.

Från ökad hastighet och precision till minskade krav på efterbearbetning och lägre totalkostnader. Det är tydligt varför så många företag inom tillverkningsindustrin ersätter viss del av tillverkningen.

Samt går från laserskärning till vattenstrålar för sina produktionsbehov. Om du letar efter ett effektivt sätt att producera högkvalitativa delar snabbt och kostnadseffektivt.

Mest lästa artiklar