EMAGASINET

Search
Close this search box.

Vad är kanalfläktar?

Kanalfläktar används för att transportera luft i ventilationssystem i byggnader. De är liknande axialfläktar, men konstruerade för att ha ett högre tryck, vilket gör att de kan flytta luft genom långa rör och kanaler. I den här bloggen kommer vi att titta närmare på vad kanalfläktar är och hur de fungerar.

Kanalfläktar fungerar genom att bygga upp lufttrycket på insidan av fläkten, så att luften kan pressas genom en kanal. De består av en rotationsskiva och flera blad som är monterade runt omkretsen av skivan. När fläkten roterar, tar bladen in luft och trycker sedan ut den i kanalen. Ju högre tryck som genereras, desto mer luft kan flyttas genom kanalen.

Det finns olika typer av kanalfläktar tillgängliga på marknaden, och valet av vilken typ som ska användas beror på applikationen samt miljön där den ska användas. Inbyggda fläktar är vanliga i ventilationsanläggningar och är konstruerade för att passa in i en specifik kanalstorlek. Centrifugalfläktar är den vanligaste typen av kanalfläktar och används ofta för att flytta luft genom större kanaler. En stor tillverkare av kanalfläktar är Östbergs fläktar. Dem har blivit industristandarden på grund av deras höga kvalitet och långa livslängd.

Kanalfläktar används inom många olika branscher och för en mängd olika applikationer. De används i ventilationssystem i byggnader såsom skolor, sjukhus, kontor och köpcentrum. De används också i industriella applikationer där luft måste transporteras genom långa rör och kanaler.

Kanalfläktar är en viktig del av ventilationssystem i byggnader och används också för att flytta luft genom långa rör och kanaler i industriella applikationer. Genom att välja rätt fläktstorlek och kapacitet kan energi sparas och driftskostnaderna minskas. Att ha kunskap om vilken typ av kanalfläkt som passar bäst för applikationen är avgörande för att uppnå en effektiv ventilation och lufttransport.

Mest lästa artiklar