EMAGASINET

Search
Close this search box.

Viktigt att tänka på vid truckutbildning

Truckförarutbildning i Jönköping, Stockholm, Göteborg och Malmö - Truckutbildarna

Är du i behov av truckförarutbildning i Jönköping eller i våra större städer? Truckförarutbildning finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och på flera mindre orter.

När det gäller utbildning för truckar bör du se se över vilka behörigheter som ingår. Det finns nämligen lite olika truck kort som resultat av en truckförarutbildning. När du utbildar dig till truckförare och går en truckutbildning samt skaffar truckkort i Jönköping.

Då är det viktigt att se till så du väljer en truckutbildare som kan lära dig hantera praktiska moment. Det kan vara moment som är typiska för lagerhantering som e-handelslager eller när det kommer till specifika taktade truckföraruppgifter på en industri.

Välj en trukförarutbildare som kan vägleda dig till rätt behörigheter

Många gånger har arbetsgivaren bestämt vilket arbete du kommer att utföra och beställt truckutbildningen genom truckförarutbildning för företag och då bestämmer den nivå som är skälig för just det arbetet. Söker du däremot arbete och vill ha ett truckkort som fungerar på både lager och industri. Då bör du utföra en utbildning som ge dig fler truckbehörigheter.

Då kan du utföra denna kurs genom truckutbildning för privatperson och se till så du har som minst A och B och väljer en utbildningssamordnare som följer Truckläroplanen TLP10. Det är bra att tänka på att om du vill utföra ett truckkort för C behörighet så kräver den B behörighet.

Truckförarutbildningens behörigheter och vilka du kan prioritera först

A behörigheten finns som A1 – Plocktruck och låglyftare, A2 – Ledstaplare, A3 – Låglyftande åktruck (stående/sittande) samt A4 – Låglyftare med eller utan åkplatta. Dessa är vanliga inom lager och industri men det ger dig inte möjligheten att köra en motviktstruck.

För att köra motviktstruck krävs det kategori behörighet. B truckar finns det flertalet truckar som B1 – Motviktstruk, B2 – Åkstaplare (stående/sittande), B3 – Skjutstativtruck, B4 – Plocktruck (höglyftande), B5 – Smalgångstruck och B6 – Fyrvägstruck. När du utbildar dig så bör du se till så att du har samtliga kategorier A1-A4 samt B1-B6.

När behöver du komplettera ditt truckkort med truckbehörighet C och D?

Det finns även en kategori D truck som kan vara aktuell för industri, det är D1 – Dragtruck och flaktruck. Ett utökat truck kort med både C och D kort kan vara bra att inneha. Framförallt om du ska arbeta med större fordon som hjullastare, containertruckar och timmertruckar. Oavsett vilken behörighet och på vilken ort du behöver hjälp med truckförarutbildning så kan truckutbildarna.se hjälpa dig vidare till rätt truckkort.

Mest lästa artiklar