Förstå fertilitet efter 40 år

Utvalda nyheter

Många kvinnor har svårt att bli gravida efter 40 års ålder, och det är viktigt att förstå varför. Äggstockarna bildas under fosterstadiet och vi föds med ett förutbestämt antal ägg. I puberteten aktiveras äggstockarna och regelbundna ägglossningar sker. Fertiliteten minskar dock ganska dramatiskt runt 35 års ålder eftersom kvaliteten på äggen försämras med tiden. Så vad kan man göra för att öka fertiliteten hos kvinnor över 40 år? Vilken hjälp finns för att bli gravid efter 40 år? Låt oss undersöka detta närmare.

Hormonbehandlingar

Hormonbehandlingar kan hjälpa till att reglera en kvinnas menstruationscykel och öka hennes chans till befruktning. Dessa behandlingar innebär i allmänhet att man tar hormoner som klomifencitrat eller follikelstimulerande hormon (FSH) för att stimulera äggproduktionen i

äggstockarna. Detta är särskilt fördelaktigt för kvinnor som har diagnostiserats med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Hormonbehandlingar kan också användas för att förtjocka livmoderslemhinnan, vilket bidrar till att förbereda den för implantation och förbättra graviditetsfrekvensen. 

Assisterad reproduktionsteknik 

Assisterad reproduktionsteknik (ART) som in vitro fertilisering (IVF) blir alltmer populär bland kvinnor över 40 år som vill bli gravida. Vid IVF avlägsnas ägg från kvinnans kropp, befruktas med spermier utanför kroppen och implanteras sedan tillbaka i livmodern. IVF har högre framgång än naturlig befruktning för kvinnor över 40 år eftersom befruktningen sker utanför kroppen där miljöfaktorer som stress och kost inte påverkar fertiliteten. Det bör noteras att ART generellt sett är dyrare än andra metoder men kan vara värt det om du vill bli gravid vid högre ålder. 

Livsstilsförändringar 

Att göra vissa livsstilsförändringar kan också hjälpa dig att bli gravid efter 40 år. Att äta en balanserad kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn och proteiner hjälper till att se till att din kropp har alla de näringsämnen den behöver för en hälsosam äggproduktion samtidigt som du minskar gifter som kan skada äggcellerna eller störa fertilitetssignaler som skickas av hormoner som östrogen eller progesteron. Dessutom bidrar regelbunden motion till att minska stressnivåerna, som i vissa studier har kopplats till lägre fertilitet; för mycket motion kan dock ha en negativ effekt på fertiliteten, så se till att du pratar med din läkare innan du påbörjar ett nytt träningsprogram om du försöker bli gravid.  

Det finns sätt att maximera dina chanser att lyckas, till exempel hormonbehandlingar, assisterad reproduktionsteknik som IVF och att göra vissa livsstilsförändringar som att äta en balanserad kost och träna regelbundet men inte överdrivet. Det är viktigt att du pratar med din läkare om eventuella bekymmer du kan ha när det gäller fertilitet så att de kan rekommendera en åtgärd som är skräddarsydd specifikt för dig!

Relaterade artiklar