EMAGASINET

Search
Close this search box.

Hur de nya vattenskoter reglerna för vattenskotrar tillämpas

Förarbevis för vattenskoter med CSM vattenskoter utbildning

Visste du att nya vattenskoter regler började gälla i maj 2022 och att förarbevis för vattenskoter numera är ett krav? Vare sig du kallar dem för jetski eller vattenskotrar så ska det vara ett säkert nöje att köra.

Har du precis köpt en vattenskoter så måste du ha ett förarbevis för vattenskoter, för att faktiskt få köra den på svenska vatten. Det är som med vilket förarbevis som helst och är egentligen lika självklart. Således att ett körkort för vattenskoter, faktiskt krävs om du vill framföra en vattenskoter.

Vad utgör en vattenskotrar och hur fungerar den i praktiken

Vattenskotrar är små, lätta fordon som drivs av en vattenstråle. De har vanligtvis två sittplatser, men vissa modeller kan rymma max tre personer. Föraren sitter eller står på farkosten och använder en styre för att styra både hastighet och riktning.

De flesta vattenskotrar har en inombordsmotor som driver en impeller eller pump. Hjulet pressar vatten genom ett munstycke med hög hastighet och driver farkosten framåt. Vissa vattenskotrar har också backväxlar som gör att de kan backa eller sakta ner snabbt.

De nya reglerna för vattenskotrar

I Maj 2022 utfärdade transportstyrelsen nya regler för användning av vattenskotrar. Detta innebär att du som vill framföra en vattenskoter i skärgården eller på andra ställen, måste vara innehavare av ett förarbevis för vattenskoter.

En vattenskoter är inget fordon som egentligen ska användas för renodlad nöjeskörning. Även om det historiskt varit så. Tanken med en vattenskoter är att det ska finnas ett enklare fordon som mer lättillgängligt kan användas i vattendrag. Det kan vara för räddningsinsatser eller olika situationer där en båt inte är nödvändig eller inte är snabb och smidig nog, för att kunna ta sig fram på ett säkert sätt.

Många har provat att framföra vattenskoter utomlands och tänker att det på ett likvärdigt sätt går att framföra lekfullt även i Sverige. Detta är enligt nya lagarna inte tillåtet och det kan medföra att ditt förarbevis återkallas. Med en vattenskoterutbildning hos exempelvis csmvattenskoterutbildning.se lär du dig allt du behöver för att framföra din vattenskoter på ett sjösäkert sätt.

Mest lästa artiklar