EMAGASINET

Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är skillnaden mellan laddkabel typ 1 och 2 för elbilar?

Det finns två typer av laddningskablar för elbilar: typ 1 och typ 2. Så vad är skillnaden mellan dem? I det här blogginlägget kommer vi att diskutera skillnaderna mellan dessa två typer av kablar och hjälpa dig att avgöra vilken som är bäst för dig och din laddningsstation!

Typ 1 laddningskabel

Typ 1-laddningskabeln är den vanligaste typen av kabel som används för att ladda elbil hemma. Det är också den standardkabel som följer med de flesta elbilsmodeller. Typ ett-laddningskabeln har en trepolig kontakt och kan anslutas till alla vanliga hushållsuttag.

Laddningskabel av typ 2

Typ två-laddningskabeln är den nyare och mer avancerade versionen av typ ett-kabeln. Den har en sju-pinnig kontakt och kan anslutas till både vanliga hushållsuttag och särskilda laddare för elfordon. Typ två-laddningskabeln håller långsamt på att bli den nya standarden, eftersom den ger en snabbare laddningstid än typ ett-kabeln.

Så vilken typ av laddkabel ska du använda till din elbil?

Om du vill använda ett vanligt hushållsuttag för att ladda din elbil ska du använda typ 1-laddkabeln. Den här kabeln är kompatibel med alla standarduttag och är den vanligaste kabeltypen som används för elbilar. Om du däremot vill använda en särskild laddare för elbilar ska du använda laddkabeln av typ 2. Den här kabeln är kompatibel med både standarduttag och specialladdare och ger en snabbare laddningstid än typ 1-kabeln.

Olika typer av ström i de olika kablarna

När du laddar din elbil finns det två typer av strömmar som du kan använda: likström (DC) och växelström (AC). Så vad är skillnaden mellan dem?

Likström är en typ av ström där elektronerna flyter i endast en riktning. Den här typen av ström används ofta i batterier och är idealisk för att ladda elbilar. Detta är alltså vad laddningskabel typ 2 för elbilar använder sig av. Växelström är en typ av ström där elektronerna flödar fram och tillbaka. Denna typ av ström används ofta i hushåll och är inte lika effektiv för att ladda elbilar då elbilen måste konvertera till likström innan elen går in i batteriet.

Mest lästa artiklar