EMAGASINET

Sök
Stäng denna sökruta.

Var inte en lat kock – varför du bör mala din svarta peppar i morteln

När det gäller att mala svartpeppar är många av oss skyldiga till att ta den enkla vägen ut. Vi strör bara över maten utan att tänka på det. Men visste du att du på så sätt inte får ut den fulla smaken som svartpeppar har att erbjuda? Det beror på att färdigmald svartpeppar snabbt förlorar sin smak. För att få ut det mesta av din svartpeppar bör du mala den färskt i en mortel. Här är skälen till detta

Varför mala svartpeppar i en mortel

När du maler svartpeppar i en mortel frigörs de eteriska oljorna, vilket ger pepparn sin starka arom och smak. Färdigmald peppar har däremot redan förlorat en del av dessa oljor, vilket innebär att den inte ger lika mycket smak till dina rätter. Om du maler din egen peppar kan du dessutom kontrollera konsistensen. Om du vill ha ett finare pulver kan du mala den längre. Eller om du föredrar ett grövre pulver kan du sluta mala tidigare.

En annan fördel med att mala din egen svartpeppar är att du kan köpa hela pepparkorn i stället för färdigmald peppar. Detta innebär att din peppar blir fräschare och mer smakrik. Hela pepparkorn håller också längre än färdigmald peppar. Så om du letar efter det bästa sättet att njuta av svartpeppar, så strunta i det färdigmalda och skaffa dig en mortel och en stöt i stället. Dina smaklökar kommer att tacka dig!

Slutsats

Nästa gång du tar fram pepparkvarnen, ta dig en stund och fundera på om du får ut det mesta av din svartpeppar. Om du inte maler den färskt i en mortel är det troligt att du inte upplever alla de smaker som denna krydda har att erbjuda. Så var inte en lat kock – ta dig extra tid att mala den bästa svartpepparn i mortel och njut av dess fulla smak!

Mest lästa artiklar